26 Kasım 2012 Pazartesi

SARDALYA

Vücut yuvarlak, yanlardan hafif basık, solungaç kapakları dalgalı görümündedir. Vücudun yanlarında ve sırta yakın bölgelerde siyah noktalar bulunur. Vücut üst tarafta yeşilimsi, yanlarda gümüşi beyazdır. Vücut hemen dökülebilen pullarla kaplıdır. Solungaç kapakçıklarının kiremitvari dalgalı gümüşlü olması ve vücudunun yanlarında sıra halinde siyah noktaların bulunması karakteristik özelliğidir. 10-25 cm arasında boyları değişmektedir. Sağlık için önemli bir yağ asidi olan Omega-3 açısından çok zengindir.

25 Eylül 2012 Salı

GEMİCİ BAĞLARI

ANALEBAĞI

Amacı:Halatın çımasını aneleye veya mapaya bağlamak.

Yapılışı:Bağlanacak halatın bağlama payı göz önüne alınarak halatın çıması anelenin üstünden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı gemiden gelen beden üzerine 2 veya 3 mezevolta alarak çımayı beden üzerine adi piyanla piyanlamak suretiyle yapılan gemici bağıdır.



CAMADANBAĞI

Amacı:Yelkeni camadana vurmakta kullanılan gemici bağıdır.

Yapılışı:Camadan kamçıları yan yana getirilerek yarım volta alınır.Sağdaki çıma soldaki çımanın altından alınarak yapılan gemici bağıdır



ÇİFTEKAZIKBAĞI

Amacı:Kazık bağının daha sağlam olmasını sağlamak.

Yapılışı:Bu bağın yapılışında kazık bağında olduğu gibi ilk üstten alınan volta iki defa alındıktan sonra, alttan gelen çıma ile seren üzerinde çapraz olarak üçüncü bir volta daha alınır. Aynı, çıma uzun bednin içerisinden sokulmak suretiyle yapılır.




DÜLGERBAĞI

Amacı:Bir halatın çımasını diğer halatın bedenine veya seren ile direklerin hamaylısına (ortasına) bağlamakta kullanılan gemici bağıdır.

Yapılışı:Bağlanacak halatın çımasını direk üzerinden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı direk üzerindeki bedenin arkasından, direk veya serenin önündeki bedenin de içinden geçirilerek yapılan gemici bağıdır



İZBARÇOBAĞI

Amacı:Gemiden sahile verilen halatın çımasına kasa yapmak.

Yapılışı:İstenilen kasa büyüklüğü göz önüne alınarak bir kruz yapılır.Kasa büyüklüğünü teşkil eden doblin yaptıktan sonra çıma, kruzun altından içeriye geçirilip uzun bedenin altından yukarıya alınarak kruzun üstünden içeriye doğru kasa doblinin yanına getirilir, beden ve çımaların boşları alınarak bağ tamamlanır ve çıma bedene piyanlanır.



MARGARİTABAĞI


Amacı:Kol atmış veya zedelenmiş bir halatı geçici olarak kuvvetlendirmek.

Yapılışı:Zedelenmiş bedenin o kısmı ortada kalmak üzere aynı beden ile sağda ve solda olmak üzere iki doblin yapılır. Sağdaki uzun beden ile sağdaki dobline, soldaki uzun beden ile soldaki dobline birer mezevolta yapılır. Doblin başları yha uzun beden üzerine piyanlanır veyahut kavelya geçirilmek suretiyle sıyrılmaları önlenir



ÇİFTESANCAKBAĞI

Amacı:Sancak bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve emniyetlidir.

Yapılışı:Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.



SANCAKBAĞI

Amacı:Bir halat çımasına diğer bir halatın kasasına, fırdöndüsü olmayan sancak savlolarını birbirine bağlamak.

Yapılışı:Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.



KROPİBAĞI

Amacı:Yan mataforadaki vardakova halatlarının, mataforanın altına asılı tornadan geriye sıyrılmaması için tornanın önüne yapılan gemici bağıdır.

Yapılışı:Vardakova halatının kamçı vazifesi gören kısmının tornaya yakın bedenine bir kuruz atılır. Kamçı tarafındaki çıma bedeninin altından, etrafından bir defa döndürülerek kuruzun içerisinden geçirilmek suretiyle yapılan gemici bağıdır.



DÜĞÜM

Denizcilikte kullanılan bağlara bazen yanlış olarak düğüm denir örneğin ;balıkçı düğümü vs. Düğüm bir bağ formudur

HAVALI ZIPKINLAR

Havalı zıpkınların çalışma prensipleri basitçe şu şekilde anlatılabilir: Pompa,zıpkının kabzasının arkasında bulunan yuvaya vidalanır ve tablodaki gibi içerisine yeterli havayı basılır..Şişi, namluya oturtulup, muşta yardımı ile gövdenin içerisine itilir. Bu aşamada zıpkın, kabza kısmından kasığınızın bele yakın kısmına oturtulmuş olmalıdır. 90 cm ve üzeri modellerde ayak bileği destek olarak kullanılmalıdır.Böylece itilen şiş, gövde içerisindeki pistonu tetik grubuna doğru iter. Aynı lastikli zıpkınlarda olduğu gibi, bir “tık” sesi duyulur ki bu mekanizmanın kurulduğu anlamına gelir. Tetiğe dokunduğunuz anda piston, gövde içerisindeki sıkıştırılmış havanın itmesi ile namluya doğru çok yüksek bir hızla hareket eder ve şişi hedefe gönderir.




8 Eylül 2012 Cumartesi

SULTAN PAPAĞANI

Sultan papağanlarının bakımı

Gaga bakımı:
Gagalarını gereken uzunlukta tutabilmeleri için sultan papağanlarınızın kafeslerinde mutlaka gaga taşı bulundurmaya dikkat ediniz. Mürekkep balığı kemiği de aynı işlevi görmektedir. Bu taşlar aynı zamanda mineral de sağlamaktadır onlara.
Kontrolünüzde olmadan gagası uzamış bir sultan papağanıyla karşılaşırsanız, veteriner yardımıyla gagasını törpületebilirsiniz. Bunun dışında kendini kesinlikle gagalarını törpülemeye ve kesmeye kalkışmayınız.
Tırnak Bakımı:
Değişik kalınlıklardaki tünekler sayesinde papağanınızın tırnakları istenilen uzunlukta kalacaktır. Petshoplarda satılan plastik ince tünekler kesinlikle bunun için yeterli değildir. Yaklaşık 3 cm çapındaki ahşap tünekler en iyileridir. Karton üzerine kum yapıştırılarak üretilmiş tüneklerin kalın olanlarını da bulabilirsiniz petshoplardan. Kesinlikle tırnaklarını da kesmeye çalışmayınız, çünkü tırnaklarının hemen ucundan dahi damarlar geçer. Bunlardan birini kesmek kuşunuzun kanamadan ölmesine neden olur.




Tüy Bakımı:
Papağanlarımız zaten gün boyu tüylerini düzelterek bakımlarıyla meşgul olmaktadırlar. Çoğul yaşayan papağanlar da bir sosyalleşme aracı olarak birbirlerinin tüylerini düzeltirler.

Sizin yapabileceğiniz iki şey vardır. Birincisi, sularına kattığınız mineral-vitamin katkıları ve kafeslerine koyduğunuz mineral bloklarıyla sağlıklı tüyler için mineral ihtiyaçlarını karşılamak. İkincisi de banyo yaptırarak tüylerini temizlemelerine yardımcı olmak. Bunu da iki yolla yapabilirsiniz. Edindiğiniz bir fısfısla ılıtılmış suyu az bir miktarda sıkabilirsiniz sultan papağanlarınıza. Ya da alacağınız bir banyoluğu kafeslerine takarak kendilerinin yıkanmalarını sağlayabilirsiniz. Islanan papağanlarımızın hastalanmamaları için banyolarını günün sıcak bir vaktinde yaptırmaya dikkat ediniz.