Temelde termos; Havanın iletkenliğini asgari düzeye indirme amaçlanmış bir yapıya sahiptir. Hava ile temasını hangi yüzeyde olursa olsun engellenen madde konumundaki sıcaklığını daha uzun süre muhafaza eder. Benzer özelliğe örnek çift camlarda (ısıcam) da faydalanarak kullanmaktayız.
Yukardaki anlatımdan yola çıkarak bizde kendimize bir basit termos yapabiliriz:
Bunun için;
1 adet poliüretan köpük (Sıvı tüp 500 ml)
2 adet kola pet şisesi ( Biri 1,5 lt biride ufak su ebatında)
bant
1 çift ameliyat eldiveni
1 adet maket bıçağı
1 adet 8 lik inşaat çivisi
yukardaki resimdeki yeşil pet şişenin kapak kısmı ile ile alt kısmını düzgün bir şekilde kesip çıkarıyoruz kapak kısmı artık işimize yaramıyacak onun yerini içene yerleştireceğimiz ufak pet şişe alıcak.
Şimdi ufak su şisesini kestiğimiz yeşil pet şisenin içine sokup kapak kısmı dışarı gelecek bir şekilde bantlarla tutturuyoruz...
Daha sonra yeşil pet pette polüritan köpüğün taşmasını sağlıyacak delikler açıyoruz burda dikkat edilecek husus fazla buyuk deilk ve çok sayıda açmamak .
Şimdi yeşil pet şiş örneğimizin alt kısmı ana gövdeye içine tekrar geçirerek bantlarla tutturalım.
Bunları yaptıktan sonra , poliüretan köpüğü 5 dakka kadar çalkalayıp ucuna tetikli borusunu takalım. Ve önemli husus bu köpükler sıkılırken normal spreylerin tersine baş aşağı tutulmalıdır. .
Şimdi yaptığımız yeşil pet şişeyi kapak kısmı alta gelecek bir şekilde dengede sabitleyip şişenin alt tarafı bölelikle üst tarafta kalmasını sağlıyalım ve bu üst tarafta kalan yerden köpüğün hortumunu sokabileceğimiz bir delik açalım. köpüğün hortumunu bu delikten içeri sokarak sıkmaya başlayındoldukca cubuğu geri cekerek içinin olduğu gibi köpük doldurup ve üstüne açtığımız ufak deliklerden dışarı fışkırana dek uygulayın. Burda dikkat edilecek diğer husu ameliyat eldivenlerini takmanız. Çünkü tene değen bu köpük zararlı madde içerdiğinden tahriş eder. Buyuzden ameliyat eldiveni kullanın ve dökülüp damlaması kuvvetle muhetemel köpük artıkları için bu işlemi bir musaşba yada gazete kağının üstünde yapmanızı öneririm.
Köpük havadaki nemle birlikte şişmeye başlıyacaktır. İlk sıkıldığı konumdandaha fazla yer kaplamaya başlar taşmalar olabilir. Köpüğün bir özelliği budur. kendi hacminden 3-4 kat büyüklükte alanı şişerek kaplıcayacaktır bu yüzden fazla sıkmamaya itina gösterin.
Artan taşan köpükleri silmeyin bırakın kurusun kuruduktan sonra ayırmak daha kolaydır.
Tüm bunları gerçekleştirdiğimizde yeşil pet şisenin içine s oktuğumuz ufak su şişesi artık köpükle kaplanmış dış hava şartlarının iletimine engel izalasyon sağlanmış olucaktır. Tam kuruma için 1 gün beklenebilir. Kuruma süresi havadaki nemle orantılıdır. İster yeşil pet şişeyi dikkatli bir şekilde köpüğün kuruduğundan emin olduktan sonra keserek çıkartabilir ve üzerini kaplıyabirsiniz. bu sizie kalmış tavsiyem hiç dokunmadan deliklerden cıkıp kuruyan köpükleri temizleyip yseşil pet şişenin üzerini kaplamanız daha uygun olur.
Artık kendi imalatımız olan basit bir termos sahibisiniz.